Blog

Kozie sery sezon 2020

Co sprawia, że moje kozie sery są takie wyjątkowe?Mleko to podstawowy surowiec do wyrobu moich kozich przysmaków: Zakwasków, Białych Kazimierzy, Młodej Kozy i innych.Podstawą i początkiem w produkcji jest zdrowie i bardzo dobra kondycja zwierząt. Od samego początku, gdy kozy zostają zapłodnione i przez 5 miesięcy noszą w brzuchach młode. Potem czas wykotów oraz minimum […]

Read more

To nie maseczki są ważne

To nie maseczki są ważne. Nie wybory ani ustawy anty-jakiekolwiek. Bez tego lub z tym da się żyć.Nie da się żyć bez jedzenia. A powoli nadchodzi głód. Nie wierzysz? Skoro tak intensywnie przyglądasz się wystąpieniom w tivi, uczestniczysz w dyskusjach na forach, to pewnie to wiesz.Wiesz, że nie było zimy i oczekiwanych, standardowych opadów śniegu […]

Read more

susza

Susza. To największy wróg nadchodzących dni. Nie wirus. Nie pandemia. Susza.Bez wody nie urosną żadne rośliny. Bez wody nie ma plonów, nie wypasie się zwierząt. Nie ma zboża na pasze i na mąkę. Chleb będzie kosztować 10zł za bochenek taki zwykły, sklepowy. Nie będzie jaj, mleka.Dzisiaj w radiu usłyszałam skargę Słuchaczki, że na targowisku (które […]

Read more

Rolnik w pandemii

Nagle… Tak, nagle Ministerstwo Rolnictwa ogłasza “kupuj polskie!”Raport, który pojawił się na dniach, wskazuje nagłe zatrzymanie eksportu naszych wyrobów, mięs, warzyw. Powstały nadwyżki. Tylko dlaczego sklepy nie kupują od rolników, a wpuszcza się TIRy z zagranicznym mięsem, warzywami, owocami? Polskie rolnictwo cierpi, bo od polskiego rolnika skupuje się po zaniżonych cenach dobrej jakości jedzenie, a […]

Read more

Polski rolnik bez rynku zbytu

Toczą się wirtualne dyskusje. Na forach rolniczych robi się coraz goręcej. Rząd podniósł dzienną stawkę chorobowego z 10zł/dzień na 15zł, ale tylko w przypadku zagrożenia/zarażenia(kwarantanna) wirusem. Wzrosła od razu składka, bo zaraz rozpoczyna się 2 kwartał do ubezpieczenia. I zaraz ogłoszono, że rolnicy nie będą musieli płacić przez 3 miesiące KRUS! Wow! Dla tych, co […]

Read more

Jak i gdzie robisz zakupy?

Gdzie i jak robicie zakupy? Małe sklepy, czy dyskonty z całym asortymentem? A może internet? Planujecie, czy bardziej na bieżąco, na żywioł? To co potrzebne do obiadu, na kolację? Wielu ludzi na forach okrzykuje, jakim to złem są sklepy wielkopowierzchniowe. Są. Ale i tak chodzimy do nich i robimy w nich zakupy, między innymi właśnie […]

Read more

Kontrowersyjny jogurt

Lubisz jogurt? Kupujesz czy robisz samemu? Właśnie o jogurt poszło ostatnio na jakimś forum. Jeden z czytelników stwierdził (i słusznie wg mnie), że większość tego typu produktów w sklepach ma tylko taką nazwę i wcale nie kojarzy się ani nie jest zdrowe przez skład, jaki prezentuje. Wiele osób przyznało rację, większość podpowiedziała, żeby zrobić samemu […]

Read more

Jak zrobić w domu ser?

To, co spotykamy w sklepach, nie często ma związek z prawdziwym serem. Dlatego coraz częściej staje się popularne wykonanie sera w zaciszu domowym. Dzisiaj przedstawiam Wam mój sposób na zrobienie sera – takiego podstawowego, najprostszego, który można dojrzewać na suchą skórkę. Czyli po pewnym czasie będzie twardym żółtym serem.

Read more

Podsumowanie roku 2019 ze spisem audycji

Oto kończy się rok 2019, który dał mi wiele lekcji i postawił do góry nogami cały mój świat (no, może nie on, a moja córka). Nawet tak zorganizowana osoba, jak ja (za którą większość znajomych mnie uważa), musiała złożyć broń i rozpocząć całą organizację od początku. W takim razie opowiem Wam od początku, o co […]

Read more

Hortiterapia – terapia przez ogród

Zawsze twierdziłam, że praca w ogrodzie to swoista terapia, medytacja i osiąganie wyciszenia, psychicznego relaksu – pomimo ciężkiej pracy fizycznej. Niedawno znalazłam pojęcie, które określa definicję prac ogrodowych. To hortiterapia. Według leksykonu jest to metoda terapii, która wykorzystuje prace pacjentów wykonywane w ogrodach w celach terapeutycznych. Hortiterapia jest stosowana w przypadku rekonwalescencji po udarach, wypadkach […]

Read more