Blog

Polski rolnik bez rynku zbytu

Toczą się wirtualne dyskusje. Na forach rolniczych robi się coraz goręcej. Rząd podniósł dzienną stawkę chorobowego z 10zł/dzień na 15zł, ale tylko w przypadku zagrożenia/zarażenia(kwarantanna) wirusem. Wzrosła od razu składka, bo zaraz rozpoczyna się 2 kwartał do ubezpieczenia. I zaraz ogłoszono, że rolnicy nie będą musieli płacić przez 3 miesiące KRUS! Wow! Dla tych, co […]

Read more

Jak i gdzie robisz zakupy?

Gdzie i jak robicie zakupy? Małe sklepy, czy dyskonty z całym asortymentem? A może internet? Planujecie, czy bardziej na bieżąco, na żywioł? To co potrzebne do obiadu, na kolację? Wielu ludzi na forach okrzykuje, jakim to złem są sklepy wielkopowierzchniowe. Są. Ale i tak chodzimy do nich i robimy w nich zakupy, między innymi właśnie […]

Read more

Kontrowersyjny jogurt

Lubisz jogurt? Kupujesz czy robisz samemu? Właśnie o jogurt poszło ostatnio na jakimś forum. Jeden z czytelników stwierdził (i słusznie wg mnie), że większość tego typu produktów w sklepach ma tylko taką nazwę i wcale nie kojarzy się ani nie jest zdrowe przez skład, jaki prezentuje. Wiele osób przyznało rację, większość podpowiedziała, żeby zrobić samemu […]

Read more

Jak zrobić w domu ser?

To, co spotykamy w sklepach, nie często ma związek z prawdziwym serem. Dlatego coraz częściej staje się popularne wykonanie sera w zaciszu domowym. Dzisiaj przedstawiam Wam mój sposób na zrobienie sera – takiego podstawowego, najprostszego, który można dojrzewać na suchą skórkę. Czyli po pewnym czasie będzie twardym żółtym serem.

Read more

Podsumowanie roku 2019 ze spisem audycji

Oto kończy się rok 2019, który dał mi wiele lekcji i postawił do góry nogami cały mój świat (no, może nie on, a moja córka). Nawet tak zorganizowana osoba, jak ja (za którą większość znajomych mnie uważa), musiała złożyć broń i rozpocząć całą organizację od początku. W takim razie opowiem Wam od początku, o co […]

Read more

Hortiterapia – terapia przez ogród

Zawsze twierdziłam, że praca w ogrodzie to swoista terapia, medytacja i osiąganie wyciszenia, psychicznego relaksu – pomimo ciężkiej pracy fizycznej. Niedawno znalazłam pojęcie, które określa definicję prac ogrodowych. To hortiterapia. Według leksykonu jest to metoda terapii, która wykorzystuje prace pacjentów wykonywane w ogrodach w celach terapeutycznych. Hortiterapia jest stosowana w przypadku rekonwalescencji po udarach, wypadkach […]

Read more

Pełne lodówki po świętach?

Wspomnienie lata i smaków świeżych oraz dojrzewających kozich serów. Tego potrzeba mi w tym natłoku dyskusji o wykorzystywaniu zwierząt na ludzkie potrzeby. Zastanawia mnie to, jak to się stało, że daliśmy się ponieść pełnym lodówkom, półkom, pełnym koszykom marketowym? Ktoś napisał, że ledwo dzień po świętach, a w sklepach pełno ludzi. Czy potrzebujemy tylu produktów, […]

Read more

Choinka po świętach dla zwierząt

W tym roku po raz kolejny w naszym domu gości choinka z naszej plantacji. W donicy, aby mogła wrócić na swoje miejsce do ziemi. Na bazarach dostać można choinki z upraw, które są specjalnie sadzone i hodowane na ten jeden dzień (no, czasem tydzień) w roku. To już nie te czasy, że była obawa o […]

Read more

Odarte z osobowości

Gdy kupujemy produkty – obojętnie gdzie – jaką mamy świadomość tego, ile pracy zostało poświęcone temu, abyśmy mogli z nich skorzystać? Czy się nad tym zastanawiamy? Przemysł i wielkopowierzchniowe sklepy odzierają z osobowości to, co potem ląduje w naszych koszykach. Dlatego dla nas, małych producentów, tak ważne są spotkania z naszymi odbiorcami, klientami twarzą w […]

Read more

Główka sałaty 25 lat

Czy wiesz, że główka sałaty na wysypisku śmieci może rozkładać się nawet 25 lat? Wiesz, że nie powinno się wyrzucać do śmietnika jedzenia, odpadków organicznych? Ponieważ na wysypisku większość odpadków nie ma dostępu do powietrza i resztki zamiast rozkładać się, zamieniać w kompost, wydzielają niebezpieczny metan i stanowią zagrożenie. Marnotractwo jedzenia na świecie sięga 650 […]

Read more