Rozczochrana, często umazana ziemią i zielonkawym pyłem od pomidorów. Boso lub w gumakach. Często po całym dniu w polu ze zmęczonymi rękoma, wieczorami robię sery.Teraz jesienią dochodzą przetwory i dziesiątki słoików. Rolnictwo to ciężka praca. Ale dla mnie bardzo satysfakcjonująca. Nie muszę wychodzić na dodatkowy trening, żeby przebiec 10-15km, przejechać rowerem 100km. Wystarczy mi szpadel, […]
Blog
Historia miłosna pełna zwrotów akcji, uniesień, pasji i namiętności. Połączona ze zwątpieniem, potem i łzami. Czasem bezradnością i gniewem.Historia pomidorów to mój płomienny z nimi romans. Co roku obiecuję sobie wstrzemięźliwość. Umiarkowanie. Potem serce szybciej bije, gdy z mozolnego wysiewania tysięcy nasion wschodzą pierwsze rośliny. I wtedy się zaczyna. Sucho. Mokro. Ciepło. Zimno. Niecierpliwość związana […]
Co sprawia, że moje kozie sery są takie wyjątkowe?Mleko to podstawowy surowiec do wyrobu moich kozich przysmaków: Zakwasków, Białych Kazimierzy, Młodej Kozy i innych.Podstawą i początkiem w produkcji jest zdrowie i bardzo dobra kondycja zwierząt. Od samego początku, gdy kozy zostają zapłodnione i przez 5 miesięcy noszą w brzuchach młode. Potem czas wykotów oraz minimum […]
To nie maseczki są ważne. Nie wybory ani ustawy anty-jakiekolwiek. Bez tego lub z tym da się żyć.Nie da się żyć bez jedzenia. A powoli nadchodzi głód. Nie wierzysz? Skoro tak intensywnie przyglądasz się wystąpieniom w tivi, uczestniczysz w dyskusjach na forach, to pewnie to wiesz.Wiesz, że nie było zimy i oczekiwanych, standardowych opadów śniegu […]
Susza. To największy wróg nadchodzących dni. Nie wirus. Nie pandemia. Susza.Bez wody nie urosną żadne rośliny. Bez wody nie ma plonów, nie wypasie się zwierząt. Nie ma zboża na pasze i na mąkę. Chleb będzie kosztować 10zł za bochenek taki zwykły, sklepowy. Nie będzie jaj, mleka.Dzisiaj w radiu usłyszałam skargę Słuchaczki, że na targowisku (które […]
Nagle… Tak, nagle Ministerstwo Rolnictwa ogłasza „kupuj polskie!”Raport, który pojawił się na dniach, wskazuje nagłe zatrzymanie eksportu naszych wyrobów, mięs, warzyw. Powstały nadwyżki. Tylko dlaczego sklepy nie kupują od rolników, a wpuszcza się TIRy z zagranicznym mięsem, warzywami, owocami? Polskie rolnictwo cierpi, bo od polskiego rolnika skupuje się po zaniżonych cenach dobrej jakości jedzenie, a […]
Toczą się wirtualne dyskusje. Na forach rolniczych robi się coraz goręcej. Rząd podniósł dzienną stawkę chorobowego z 10zł/dzień na 15zł, ale tylko w przypadku zagrożenia/zarażenia(kwarantanna) wirusem. Wzrosła od razu składka, bo zaraz rozpoczyna się 2 kwartał do ubezpieczenia. I zaraz ogłoszono, że rolnicy nie będą musieli płacić przez 3 miesiące KRUS! Wow! Dla tych, co […]
Gdzie i jak robicie zakupy? Małe sklepy, czy dyskonty z całym asortymentem? A może internet? Planujecie, czy bardziej na bieżąco, na żywioł? To co potrzebne do obiadu, na kolację? Wielu ludzi na forach okrzykuje, jakim to złem są sklepy wielkopowierzchniowe. Są. Ale i tak chodzimy do nich i robimy w nich zakupy, między innymi właśnie […]
Lubisz jogurt? Kupujesz czy robisz samemu? Właśnie o jogurt poszło ostatnio na jakimś forum. Jeden z czytelników stwierdził (i słusznie wg mnie), że większość tego typu produktów w sklepach ma tylko taką nazwę i wcale nie kojarzy się ani nie jest zdrowe przez skład, jaki prezentuje. Wiele osób przyznało rację, większość podpowiedziała, żeby zrobić samemu […]
To, co spotykamy w sklepach, nie często ma związek z prawdziwym serem. Dlatego coraz częściej staje się popularne wykonanie sera w zaciszu domowym. Dzisiaj przedstawiam Wam mój sposób na zrobienie sera – takiego podstawowego, najprostszego, który można dojrzewać na suchą skórkę. Czyli po pewnym czasie będzie twardym żółtym serem.