Oto kończy się rok 2019, który dał mi wiele lekcji i postawił do góry nogami cały mój świat (no, może nie on, a moja córka). Nawet tak zorganizowana osoba, jak ja (za którą większość znajomych mnie uważa), musiała złożyć broń i rozpocząć całą organizację od początku. W takim razie opowiem Wam od początku, o co […]
Blog
Zawsze twierdziłam, że praca w ogrodzie to swoista terapia, medytacja i osiąganie wyciszenia, psychicznego relaksu – pomimo ciężkiej pracy fizycznej. Niedawno znalazłam pojęcie, które określa definicję prac ogrodowych. To hortiterapia. Według leksykonu jest to metoda terapii, która wykorzystuje prace pacjentów wykonywane w ogrodach w celach terapeutycznych. Hortiterapia jest stosowana w przypadku rekonwalescencji po udarach, wypadkach […]
Wspomnienie lata i smaków świeżych oraz dojrzewających kozich serów. Tego potrzeba mi w tym natłoku dyskusji o wykorzystywaniu zwierząt na ludzkie potrzeby. Zastanawia mnie to, jak to się stało, że daliśmy się ponieść pełnym lodówkom, półkom, pełnym koszykom marketowym? Ktoś napisał, że ledwo dzień po świętach, a w sklepach pełno ludzi. Czy potrzebujemy tylu produktów, […]
W tym roku po raz kolejny w naszym domu gości choinka z naszej plantacji. W donicy, aby mogła wrócić na swoje miejsce do ziemi. Na bazarach dostać można choinki z upraw, które są specjalnie sadzone i hodowane na ten jeden dzień (no, czasem tydzień) w roku. To już nie te czasy, że była obawa o […]
Gdy kupujemy produkty – obojętnie gdzie – jaką mamy świadomość tego, ile pracy zostało poświęcone temu, abyśmy mogli z nich skorzystać? Czy się nad tym zastanawiamy? Przemysł i wielkopowierzchniowe sklepy odzierają z osobowości to, co potem ląduje w naszych koszykach. Dlatego dla nas, małych producentów, tak ważne są spotkania z naszymi odbiorcami, klientami twarzą w […]
Czy wiesz, że główka sałaty na wysypisku śmieci może rozkładać się nawet 25 lat? Wiesz, że nie powinno się wyrzucać do śmietnika jedzenia, odpadków organicznych? Ponieważ na wysypisku większość odpadków nie ma dostępu do powietrza i resztki zamiast rozkładać się, zamieniać w kompost, wydzielają niebezpieczny metan i stanowią zagrożenie. Marnotractwo jedzenia na świecie sięga 650 […]
Wydaje nam się, że natura szaleje. Od jednych naukowców słyszymy, że to nic nowego i na przestrzeni wieków proces ocieplania to norma i pojawia się cyklicznie. Stąd wcześniej brały się ocieplenia i zlodowacenia, znów ocieplenia klimatu. Z drugiej strony degradujemy świat, w którym żyjemy i przyspieszamy naturalne procesy. Nasilamy je i tempo zmian bywa zastraszające. […]
Na forach rolniczych toczą się dyskusje na temat zaprzestania jedzenia mięsa i przejście na wege, aby w ten sposób ratować świat. Moje zdanie: to nic nie da. 1. Złudnym jest to, że ograniczymy zużywanie ziemi i terenów, ponieważ nie trzeba będzie karmić wyhodowanymi roślinami zwierząt. Gdzie się podzieją te wszystkie zwierzęta z hodowli? Czy uważasz, […]
Czy zdajecie sobie sprawę z ilości zabiegów agrotechnicznych, jakie trzeba wykonać, aby uzyskać zakładany plon? Nikt nie zastanawia się nad tym, co trzeba zrobić, aby urosła marchew, ziemniaki, buraki, zboże. Ile nawozów, środków ochrony roślin, odchwaszczaczy, innych mikstur ląduje, zanim weźmiemy z półki cudnego pomidora lub ogórka. Nikogo nie interesuje wyjaławianie ziemi i wyciskanie z […]
Co dla Was jest gwarancją dobrego, zdrowego zakupu?Czy „prawdziwe” produkty – warzywa i owoce – muszą być brzydsze, nieforemne, brudne?Co, według Was, stoi za sukcesem ekosprzedawcy?Czy w ogóle robicie zakupy, spotykając się osobiście z rolnikiem? Jak wiecie, nie każdy jest „w ekologii”, co nie oznacza, że nie dba o swoje uprawy, produkty i nie stosuje […]