DEGUSTACJE

Proste. Naturalne. Tworzone z pasją w farmerskiej serowarni z ekologiczne koziego mleka – sery rzemieślnicze.

Degustacje serów zagrodowych to wyborna smakowa podróż po oryginalnych i niepowtarzalnych smakach serów autorskiego wykonania.

Od bardzo dawna sery i twarogi towarzyszą człowiekowi na codziennym stole.

Ich smak, zapach i konsystencja stanowi wyjątkową i niepowtarzalną mieszankę doznań, jaką otrzymać można z mleka szczęśliwych wolno wypasanych kóz rasy Biała Polska Uszlachetniona. To zioła, które rosną na łąkach odwiedzanych przez nasze zwierzęta determinują smak i zapach naszych produktów.

Degustacja umożliwia uczestnikom zapoznanie się z niesamowitą historią sera, kulturowymi korzeniami serowarstwa w Polsce i na Mazurach Zachodnich oraz z propozycją doboru dodatków do niego.

To nauka o tym, jak korzystać z serów nie tylko do kanapek i pizzy, ale delektować się nimi po posiłkach i traktować je jako osobne danie do konsumpcji.

Wyjaśnienie tajników produkcji sera i jego regionów powstawania jest szansą dla uczestników na poznanie niezwykle subtelnych różnic zarówno w smaku jak i aromacie. Trochę historii o polskim serowarstwie oraz o tym, jakie rarytasy wytwarzano na Mazurach Zachodnich.

Motyw przewodni degustacji oraz same sery mogę dostosować do profilu imprezy. Zachęcam wszystkich entuzjastów sera – od początkujących entuzjastów, do wytrawnych koneserów. Proponuję degustacje porównawcze najlepszych wybranych gatunków sera z naszego gospodarstwa oraz oryginalnych produktów zagranicznych.

 

Nieduża produkcja, wykonywana rękoma jednej osoby, to zwykle unikatowość kozich wyrobów. W degustacji występują sery znane naszym klientom oraz nagradzane w konkursach.

Polecamy spróbować hitu naszych klientów: Tymian-Kazika, czyli delikatnych serowych kuleczek zanurzonych w oleju. Miękkość, słoność i przyprawy sprawiają, że zawartość słoiczka znika w oka mgnieniu i pytanie: “ile może postać w lodówce?” przestaje mieć znaczenie.

Ser dojrzewający, w krążku, to nasza Młoda Koza. Delikatna, kremowa, czasem z charakterem dodatków ziół. Młoda, ponieważ nie poleży w dojrzewalni w sezonie serowarskim dłużej jak miesiąc – zbyt wielu chętnych na nią czeka!

Biały Kazimierz to gwóźdź programu. Obleczony białą, puchatą peleryną specjalnych serowarskich pleśni. O orzechowo-słodkim posmaku ser pleśniowy młodszy lub starszy. Rozpływa się na podniebieniu i jako pierwszy znika z serwowanych talerzy. A później następuje zdziwienie, gdyż większość degustatorów za pleśniowym serem nie przepada…

Delikatna i rzadko doceniana ricotta – to Kopciuszek deski serów. Przekształcam ją w coś niezwykłego. Występuje samodzielnie oraz z dodatkami i idealnie nadaje się jako baza do nadzienia, z owocami, jak i krem do smarowania pieczywa.

W sezonie są też wyjątkowe okazy, pojedyncze sztuki i niezwykłe eksperymenty. Unikatowość i rzadka powtarzalność niektórych serów sprawia, że cała degustacja staje się ciekawą podróżą, której przebieg nie jest taki oczywisty. Do takich rarytasów zaliczają się sery długo dojrzewające (prawie roczne), sery pleśniowe typu gorgonzola czy roquefort, wędzone i inne.

Degustacje serów, imprezy okolicznościowe i spotkanie z kozami

Zapraszam do odwiedzenia Kozy na Lawendzie. Mile widziane są całe rodziny, grupy koleżeńskie i osoby szukające nietypowych atrakcji na spędzenie urodzin, panieńskiego, czy po prostu jednego dnia urlopu. Realizuję w nietypowy sposób wizyty i spotkania integracyjne.

Zapewniam, że będzie co głaskać, a chętni będą mogli sprawdzić się w ręcznym pozyskiwaniu mleku – czyli dojeniu.

Opowiem o kozach, o ich zwyczajach, charakterach i obalę kilka kozich mitów. Dowiecie się, czy każda z nich ma imię i jak je rozróżniam, czy to prawda, że koza zje miotłę oraz dlaczego nie lubię koziego sera i wiele, wiele innych ciekawostek.

Od maja do października, przy sprzyjającej pogodzie jest także możliwość towarzyszenia naszym kozom na pastwisku. Można poczuć się jak pastuszek oraz zaznać trochę sportu. W gospodarstwie są stada w różnym wieku, w tym te malutkie, młodziutkie kózki, które można poprzytulać. 

Zakres programu ustalany jest indywidualnie. W ramach spotkania możliwe są:

– udział w warsztacie serowarskim,
– degustacja serów i produktów mlecznych,
– łączenie serów z winem, piwem i nalewkami oraz produktami bezalkoholowymi,
– przystawki na bazie wyhodowanych w naszym ekologicznym gospodarstwie warzyw i owoców,
– przystawki na bazie zaprzyjaźnionych lokalnych rzemieślników,
– coś na słodko i na wytrawnie,
– organizacja ogniska.

W zależności od wyboru elementów spotkania, cena ustalana jest indywidualnie.

Oferty końcowe powstają wyłącznie po konsultacjach z klientem. Skontaktuj się ze mną.