Dziś kto jest wrażliwy, to niech nie czyta tego wpisu.
Od kilku dni na koziarskim forum trwa dysputa o małych kozach i przeznaczeniu ich na mięso. Hejt, jaki się zrodził do osób, które po prostu mówią jak jest, nie mieści się w głowie.
My, hodowcy, rolnicy, wiejscy ludzie #jestemwiesniaczka staramy się żyć samowystarczalnie, a gospodarstwa to nasza praca, zakład pracy, przedsiębiorstwa. W gospodarstwie są kury, od których mamy jajka. Oraz mięso. Jak samo jajko nikogo nie dziwi, to już pozyskiwanie mięsa tak. W gospodarstwie, gdzie są kozy z przeznaczeniem na mleko, są małe kozy. Dziewczynki zostają w gospodarstwie lub sprzedaje się je dalej do hodowli. Kozy rodzą też koziołki, capki, z którymi sprawa jest bardziej skomplikowana. W większości przypadków przeznacza się je na mięso.
To w tym momencie pojawia się fala nienawiści. Dlaczego? Wędliny i mięso ze sklepu nie wzbudza emocji, wykluczam tu wege ludzi ideologicznych. Ponieważ hejt, który rozlewa się w tym temacie generują mięsożercy.
Jestem przy narodzinach każdej kozy. Pielęgnuję i dbam o każdą, ale nie mogę w nieskończoność kierować się tylko ludzkim uczuciem, ważny jest również rachunek ekonimiczny. Także to, co jemy. Nie jest proste pozbawiać życia i nigdy nie będzie. Jednak świadomość tego, jak żyją nasze zwierzęta, co jedzą i w jaki sposób oddają swoje życie, jest dla nas ważna. To nie ferma z klatkami, ścisk i dzikie mordowanie. Każdemu dziękujemy za to, co nam daje. Tak jak po każdym dojeniu kazdej kozie z osobna dziękuję za mleko, tak i każdemu capkowi, który się urodził i był z nami.
Teraz otwórzcie lodówkę i zastanówcie się ile produktów, które macie w niej schowane, możecie nazwać etycznymi. Ser, śmietana, masło – to dają zwierzęta, które też urodziły i ich potomstwo zostało skonsumowane. Hot dog? Kebab? Sushi? Skąd to się bierze? Szynki, kiełbasy, mielone do makaronu. O roślinach już tak nie myślicie. A cukinia, to owoc, dziecko całej rośliny, która nie zameczy, a przecież też żyje.
#wiejskieżycie#miesozercy#ciemnastronarolnictwa#stophejtowi#pomyślcokupujesz#etykanawsi#kozynamięso#nieosądzaj#ekologia#gospodarstwoekologiczne
Fot Wrzosowa Studio
Fartuch @anita_sie_nudzi