Główka sałaty 25 lat

Czy wiesz, że główka sałaty na wysypisku śmieci może rozkładać się nawet 25 lat? Wiesz, że nie powinno się wyrzucać do śmietnika jedzenia, odpadków organicznych? Ponieważ na wysypisku większość odpadków nie ma dostępu do powietrza i resztki zamiast rozkładać się, zamieniać w kompost, wydzielają niebezpieczny metan i stanowią zagrożenie.

Marnotractwo jedzenia na świecie sięga 650 milionów dolarów rocznie.

Dość dobrze za to w nie marnowaniu czuje się Korea Północna, gdzie firmy zajmujące się odpadami organicznymi przetwarzają je na kompost, paszę i paliwo. Zarabiają na tym miliony.

We Włoszech obowiązuje prawo, które mówi o wycofaniu mięsa po 3 dniach od dostarczenia do sklepu, a warzywa mają zniknąć ze stoisk po 5-7dniach.

Zanim zrobisz zakupy na święta – zrób listę. Zanim nagotujesz zbyt wiele, policz mniej więcej, ile będzie potrzebnych porcji. Zrób miejsce w zamrażarce. Przygotuj opakowania, by zapakować jedzenie na wynos dla gości. Podziel się posiłkiem z innymi.

#planuj #niemarnujjedzenia #niemarnuj #zerowaste #recykling #podzielsieposilkiem

Tagged ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *