Od 10 lat Polska jest 7, co do wielkości, producentem jajek w UE. To ponad 9 mld sztuk jaj rocznie! 1/3 polskiej produkcji jest eksportowana za granicę, głównie do Holandii, Niemiec i Włoch.
Największą masę jaja znoszą nioski rasy Rhode island. Największy udział żółtka w masie jajka występuje u rasy Sussex. Najniższy poziom cholesterolu wykazuje się u kur Zielononóżka kuropatwiana.
Kury korzystające z wybiegu, znoszą jajka o grubszych skorupkach. Ich żółtka są bardziej żółte.
W chowie ekologicznym na 1ha pastwiska przeznacza się do 2500 sztuk ptaków. Karmi się je paszą bogatą w śruty zbożowe, bez dodatku tłuszczu, mączki rybnej i leków oraz z ograniczeniem witamin syntetycznych.
Jaja kur z hodowli ekologicznych, wolno wybiegowych, mają wyższy profil karotenoidów (ksantofili – odpowiadają za barwę) nawet o 20% do chowu intensywnego. Bogatym źródłem ksantofili są susze z płatków nagietka lub wodorostów.
Barwa żółtka zależy wyłącznie od żywienia i sposobu utrzymania ptaków. Nioski z naturalnych wybiegów dają jaja o intensywnej barwie żółtka. Dodatek ziół korzystnie wpływa na smak jajek.
Na co zwracacie uwagę kupując jaja?