Mleko ekologiczne zawiera o 40% więcej sprzężonego kwasu linolowego (CLA) niż konwencjonalne.
Mleko ekologiczne zawiera nieco więcej żelaza, witaminy E i niektórych karotenoidów niż konwencjonalne.
Mleko konwencjonalne zawiera o 74 % więcej jodu, a także nieznacznie więcej selenu niż ekologiczne.Szacunkowe koszty pozyskania mleka ekologicznego są o 38% wyższe, jak z konwencji.
Badacze wykazują wyraźne różnice w smaku i zapachu, czyli podczas prób badania organoleptycznie. Dalej jednak dochodowość ekologicznej produkcji jest niska i uznawana wśród większości polskich rolników, za mało opłacalną. Trochę inaczej wygląda to na Zachodzie. Aby uzyskać ekologiczne mleko, zwierzęta muszą być karmione certyfikowaną paszą (których jest niezbyt wiele na rynku i ich koszt jest dwu-trzy krotnie wyższy od konwencjonalnych pasz). Ekologiczne zboża, zielonka, siano i inne dodatki. W większych gospodarstwach nie powinien to być problem. A jednak. Co więc stoi na przeszkodzie? Plony uzyskiwane z ekologicznych upraw są znacząco mniejsze. Ze względu na zachwaszczenia, choroby i inny profil wykonywanych zabiegów agrotechnicznych.
Widujecie w sklepach mleko eko? #mleko#ekologia#ekologicznemleko#konwencja#uprawy#zdrowie#liczby#statystyki#rolnictwo