Lavare Destylarnia Lawendy, czyli rozmowa o destylacji ziół

Gdy uprawiamy rośliny, szczególnie zioła, w pierwszej kolejności przychodzi nam na myśl wykorzystanie ich w sposób kulinarny. Dopiero potem poszukujemy innych możliwości i zastosowań. Jednym z takich możliwości jest robienie hydrolatów i olejków eterycznych.

W Polsce możemy znaleźć ogrom mgiełek i olejków. Ale większość z nich jest sprowadzana zza granicy. Dlatego tak ważne jest, aby pielęgnować rodzime produkcje i wspierać lokalnych producentów.

Do takich należy Ania Rząsa, która prowadzi Lavare Destylacja Lawendy. Na niewielkim, niespełna pół hektarowym polu Rzeszowszczyzny rośnie prawie dwa tysiące krzaków lawendy, z których kwiatów powstaje aromatyczny hydrolat i niepowtarzalny olejek eteryczny.

Ania to przedsiębiorcza dziewczyna, która nie wróciła do pracy w banku i poświęciła siły oraz czas na założenie przydomowej plantacji lawendy – w większości odmiany Hidcote Blue. Zachęcona przez znajome i przyjaciółki rozpoczęła destylacje nie tylko kwiatów lawendy.

Chciałabym opowiedzieć Wam więcej, ale zdradziłabym cały odcinek. Ta dłuższa, prawie półgodzinna rozmowa z Anią odkrywa tajniki alchemii, alembików, destyaltorów i innych czarodziejskich właściwości roślin. Dowiecie się, co i w jaki sposób można destylować.

Tagged , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *