Leśna Koza – ekologiczne mleko i sery Beaty Perepeczo

Kiedy prowadzisz gospodarstwo ekologiczne i starasz się robić wszystko, by spełniać wymogi obowiązujące do certyfikatu, denerwujące potrafią być słowa innych producentów, rolników, hodowców, że oni też robią to ekologicznie, ale bez certyfikatu.

Dziś możemy mówić o zaufaniu, którego coraz bardziej brakuje wśród ludzi. Ale też o zarobku, chciwości, oszustwie. I nie mamy jak zweryfikować tego, że ktoś naprawdę ma ekologiczną uprawę lub produkcję, a nie postarał się o glejt, który to potwierdzi.

Czy certyfikat to coś, co jest trudne w uzyskaniu? A może wymaga wielkich nakładów pracy? Dużo papierologii? Koszty – jakie są koszty bycia certyfikowanym wytwórcą?

Z Beatą Perepeczo, moim kolejnym gościem, rozmawiam właśnie o prowadzeniu ekologicznego gospodarstwa. Beata zajmuje się tym już od ponad dekady i mogłabym zaryzykować stwierdzenie, że zjadła na tym zęby. Razem z mężem ma 34 hektarowe gospodarstwo, w którym hoduje kozy – 70 sztuk, a z mleka tych kóz Beata produkuje ekologiczne sery. Na wszystko ma certyfikat. Podlega rygorystycznym kontrolom i też dzięki temu jej produkty są najwyższej jakości, a zwierzęta szczęśliwe i …. przede wszystkim mocno kochane. Każda z kóz ma swoje imię, które właścicielka pamięta.

Nie mówimy tylko o samych kozach. Rozmawiamy o nieuczciwych procederach, jakie zdarzają się nagminnie w innych hodowlach, tak zwanych konwencjonalnych. Rozwiewamy wątpliwości i obalamy mity “babcinych upraw i jajek prosto od kurki”, kiedy nie ma się nad tym kontroli i nikt tego nie sprawdza.

Mówimy też o trudnej sprawie karmienia zwierząt nawozami, na co pozwalają weterynarze.

To najdłuższy – jak do tej pory – odcinek podcastu. Mam nadzieję, że mimo tego, iż nagranie jest z rozmowy telefonicznej, przekazuje wartość. Szczególnie, że rozmawiam z praktykiem – osobą, która na co dzień zajmuje się ekologią u siebie, codziennie walczy ze stereotypami oraz mitami dotyczącymi ekologicznych upraw, hodowli i samych produktów. Jak mówi Beata – nasze ekologiczne produkty muszą kosztować, ponieważ jest to wynagrodzenie za naszą ciężką pracę oraz poświęcenie, aby żywność, którą oferujemy, można było bez obaw spożywać i być zdrowym.

Tagged , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *