Przetwory, konfitury – to nic trudnego!

Kolejny, szósty odcinek mojej audycji, to opowieść o robieniu przetworów i konfitur. Chciałabym Wam pokazać, że to nie jest wcale nic skomplikowanego i od razu nie trzeba tworzyć tysięcy słoików i głowić się, kiedy to zostanie skonsumowane oraz gdzie to przechowywać?!

A co, jeśli się nie uda? Jeśli nie wyjdzie?

Jak osiągnąć ten niesamowity smak i zapach? Co zrobić, żeby uzyskać świetny, jakościowy produkt, którym będziemy częstować naszych najbliższych i rodzinę?

O przygotowaniu przecierów, dżemów, konfitur rozmawiam z Iwoną z Przystanek Puszcza, która zajmuje się tym od kilku lat i jest to jej „chleb codzienny”. Ma plantacje porzeczki, myśli nad dosadzeniem borówki, a walczy na słabej klasy ziemi. Mimo to – dziewczyna nie poddaje się i wierzy, że któregoś dnia odniesie sukces swoimi naturalnymi.

Iwona zdradza, w jaki sposób przygotowuje słoiki, jakie ma przepisy i co ciekawego potrafi wykreować z … rokitnika! Jest to bardzo niedoceniany krzew, który daje żółte owoce pośród kolczastych gałęzi. Rokitnik to bomba witaminowa, której na co dzień nie dostaniecie nigdzie w sklepie. Może jedynie w aptece. Warto zainteresować się tą rośliną.

Ale co ja będę Wam zdradzać cały odcinek. Serdecznie zachęcam Was do posłuchania i… mamy dla Was z Iwoną niespodziankę!

Iwona przygotowała specjalnie dla Was, moi Słuchacze i Czytelnicy, świetnego, treściwego ebooka o przetworach i konfiturach, abyście mogli sami sobie przygotować przepyszne przekąski we własnej kuchni. I wcale nie musicie mieć niesamowitych umiejętności, wydawać setek tysięcy złotych na magiczne sprzęty i przybory. A to, co stworzycie sami, będzie miało o wiele większe wartości, niż dżem kupiony w sklepie.

Tagged , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *