Rozpoczyna się specjalny okres – kiszonki i fermentacje! Mam dla Was specjalną propozycję, która ważna będzie tylko teraz!
Kiszona Rewolucja:
- co to jest kiszenie i czemu nazywa się fermentacją?
- rodzaje kiszonek
- właściwości kiszonek
- warsztat zakiszania warzyw i owoców sezonowych: kiszona marchew, buraki, kalafior, dynia, kiszone cytrusy, kiszone pomidory, czosnek
Przyjeżdżają ze mną nasze eko warzywa i owoce!

Zioła i miody na odporność:
- skąd czerpać odporność naturalną
- jaką funkcję w naszym codziennym życiu przyjmują zioła
- jakie zioła nas wzmocnią?
- jakie miody i na co są najlepsze? Krótka opowieść, skąd się bierze miód.
- jak łączyć miód z ziołami
- wykonanie ziołowego naparu z miodem, ziołowego maceratu, syropu lawendowego i tymiankowego na odporność.
Przyjeżdżają ze mną nasze miody i zioła!

Warsztaty serowarstwa do doskonały sposób na poznanie historii powstawania sera. Jest to również niezapomniana podróż w zdobywaniu nowego doświadczenia oraz odkrywania nowych smaków.
- serowarskie – całodzienne (8-10h)
- Warsztaty z wytwarzaniem różnych serów: od korycińskiego (z tymiankiem i lawendą własnej ekologicznej uprawy), którego można konsumować prawie natychmiast, przez goudę i provolone – ser dojrzewający, który każdy może zabrać sobie do domu lub zjeść, jako taki świeży serek.
- Wykład teorii serowarstwa i podstaw powstawania serów.
- Rola bakterii w serowarstwie.
- Podział na sery oraz na produkty z mleka.
- Jakie sery robiono na terenach Ostpreussen (Mazury Zachodnie)?
- Praca na mleku krowim i kozim.
- Degustacje własnych wyrobów

- serowarskie – (około 4-5h) zajęcia z podstawową wiedzą o serach i serowarstwie.
- Podstawowy wykład o procesie powstawania sera i wyrobów mlecznych.
- Jakie sery robiono na terenach Ostpreussen (Mazury Zachodnie)?
- Wytworzenie sera typu korycińskiego naturalnego oraz z dodatkami (tymianek i lawenda z własnej ekologicznej uprawy)
- Degustacja własnych wyrobów.
Warsztaty z lawendą to moc niepowtarzalnego zapachu oraz chwila relaksu i oderwania się od dnia codziennego. Jest to też mikro podróż do pachnącego regionu Francji – Prowansji.
- lawendowe warsztaty – około 6h,
- Kilka słów o odmianach lawendy oraz tych, które sami uprawiamy.
- Rozróżnienie lawenda i lawendyna.
- Zastosowania i właściwości lawendy.
- Zastosowanie lawendy w rożnych gałęziach przemysłu.
- Wyrób syropu lawendowego.
- Praca z rośliną żywą (każdy uczestnik otrzyma własną doniczkę lawendy) i kwiatami z ekologicznej uprawy (jeszcze mamy żywe kwiaty, nie tylko suszone).

- lawendowe warsztaty – wersja uproszczona na ok. 4h
- Teoria związana z odmianami lawend oraz tych, które sami uprawiamy.
- Zastosowanie lawendy w rożnych gałęziach przemysłu.
- Właściwości i zastosowania lawendy w domowych warunkach.
- Małe układanie bukiecików z lawendy żywe.
Pszczelarstwo to bardzo wymagający zawód. Uchylam rąbka tajemnicy, co kryje ul oraz jak powstaje miód.
- warsztaty pszczelarskie w teorii – (ok. 4-5h)
- Teoria pszczelarstwa
- Rozwój pszczoły, królowej matki, trutni.
- Podział prac w ulu i linia czasowa rozwoju pszczół i pszczelej rodziny.
- Budowa ula (rekwizyty, czyli jak wygląda ul, ramki, nadstawki itp, strój pszczelarza i narzędzia)
- Miód i jego właściwości.
- Degustacja miodu odmianowego z własnej pasieki.

Warsztaty z kiszonek to pełne zdrowia spotkania, które otwierają na nowe smaki i przypominają dawne metody konserwacji roślin, aby można było cieszyć się nimi również zimą.
- kiszonkowe warsztaty – około 6h,
- Kilka słów o kiszonkach – co to jest?
- Co można kisić?
- Zastosowania i właściwości kiszonek.
- Praca nad stworzeniem własnej kompozycji kiszonych warzyw i owoców!

W sprawie wyboru warsztatów zapraszam do kontaktu.