Warsztaty

Rozpoczyna się specjalny okres – kiszonki i fermentacje! Mam dla Was specjalną propozycję, która ważna będzie tylko teraz!


Kiszona Rewolucja:

  • co to jest kiszenie i czemu nazywa się fermentacją?
  • rodzaje kiszonek
  • właściwości kiszonek
  • warsztat zakiszania warzyw i owoców sezonowych: kiszona marchew, buraki, kalafior, dynia, kiszone cytrusy, kiszone pomidory, czosnek
    Przyjeżdżają ze mną nasze eko warzywa i owoce!

Zioła i miody na odporność:

  • skąd czerpać odporność naturalną
  • jaką funkcję w naszym codziennym życiu przyjmują zioła
  • jakie zioła nas wzmocnią?
  • jakie miody i na co są najlepsze? Krótka opowieść, skąd się bierze miód.
  • jak łączyć miód z ziołami
  • wykonanie ziołowego naparu z miodem, ziołowego maceratu, syropu lawendowego i tymiankowego na odporność.
    Przyjeżdżają ze mną nasze miody i zioła!

Warsztaty serowarstwa do doskonały sposób na poznanie historii powstawania sera. Jest to również niezapomniana podróż w zdobywaniu nowego doświadczenia oraz odkrywania nowych smaków.

  • serowarskie – całodzienne (8-10h)
  • Warsztaty z wytwarzaniem różnych serów: od korycińskiego (z tymiankiem i lawendą własnej ekologicznej uprawy), którego można konsumować prawie natychmiast, przez goudę i provolone – ser dojrzewający, który każdy może zabrać sobie do domu lub zjeść, jako taki świeży serek.
  • Wykład teorii serowarstwa i podstaw powstawania serów.
  • Rola bakterii w serowarstwie.
  • Podział na sery oraz na produkty z mleka.
  • Jakie sery robiono na terenach Ostpreussen (Mazury Zachodnie)?
  • Praca na mleku krowim i kozim.
  • Degustacje własnych wyrobów
Biały Kazimierz – ser podpuszczkowy, szczepiony pleśnią Geotrichum Candidum; Zakwasek – świeży serek o twarożkowej konsystencji
  • serowarskie – (około 4-5h) zajęcia z podstawową wiedzą o serach i serowarstwie.
  • Podstawowy wykład o procesie powstawania sera i wyrobów mlecznych.
  • Jakie sery robiono na terenach Ostpreussen (Mazury Zachodnie)?
  • Wytworzenie sera typu korycińskiego naturalnego oraz z dodatkami (tymianek i lawenda z własnej ekologicznej uprawy)
  • Degustacja własnych wyrobów.

Warsztaty z lawendą to moc niepowtarzalnego zapachu oraz chwila relaksu i oderwania się od dnia codziennego. Jest to też mikro podróż do pachnącego regionu Francji – Prowansji.

  • lawendowe warsztaty – około 6h,
  • Kilka słów o odmianach lawendy oraz tych, które sami uprawiamy.
  • Rozróżnienie lawenda i lawendyna.
  • Zastosowania i właściwości lawendy.
  • Zastosowanie lawendy w rożnych gałęziach przemysłu.
  • Wyrób syropu lawendowego.
  • Praca z rośliną żywą (każdy uczestnik otrzyma własną doniczkę lawendy) i kwiatami z ekologicznej uprawy (jeszcze mamy żywe kwiaty, nie tylko suszone).
Lawenda lekarska suszona
  • lawendowe warsztaty – wersja uproszczona na ok. 4h
  • Teoria związana z odmianami lawend oraz tych, które sami uprawiamy.
  • Zastosowanie lawendy w rożnych gałęziach przemysłu.
  • Właściwości i zastosowania lawendy w domowych warunkach.
  • Małe układanie bukiecików z lawendy żywe.

Pszczelarstwo to bardzo wymagający zawód. Uchylam rąbka tajemnicy, co kryje ul oraz jak powstaje miód.

  • warsztaty pszczelarskie w teorii – (ok. 4-5h)
  • Teoria pszczelarstwa
  • Rozwój pszczoły, królowej matki, trutni.
  • Podział prac w ulu i linia czasowa rozwoju pszczół i pszczelej rodziny.
  • Budowa ula (rekwizyty, czyli jak wygląda ul, ramki, nadstawki itp, strój pszczelarza i narzędzia)
  • Miód i jego właściwości.
  • Degustacja miodu odmianowego z własnej pasieki.
Pszczoły składające nektar w komórkach

Warsztaty z kiszonek to pełne zdrowia spotkania, które otwierają na nowe smaki i przypominają dawne metody konserwacji roślin, aby można było cieszyć się nimi również zimą.

  • kiszonkowe warsztaty – około 6h,
  • Kilka słów o kiszonkach – co to jest?
  • Co można kisić?
  • Zastosowania i właściwości kiszonek.
  • Praca nad stworzeniem własnej kompozycji kiszonych warzyw i owoców!
Warto zamykać w słoikach to, co zostawia nam sezon letnio-jesienny

W sprawie wyboru warsztatów zapraszam do kontaktu.