Świadomość żywienia

Dziś poruszono temat świadomości w żywieniu i małych kroczkach ku lepszemu. Ważne jest to, by wiedzieć, skąd są produkty. Im dłuższą drogę pokonają na nasz stół, tym wcześniej muszą być zerwane, zakonserwowane, zabezpieczone. Wszystko po to, by na naszych talerzach, stołach prezentowały się jak najlepiej. Czytajmy etykiety, bo to pomoże nam w omijaniu naprawdę szkodliwych produktów. Kupujmy mniej, ale lepszej jakości, aby delektować się dobrym smakiem, zapachem, ale też by inwestować w swoje zdrowie. Już nikogo nie dziwi wzrost zachorowań na raka. Nie dziwi nas to, że ogłoszono w polskich szkołach problem nadwagi u dzieci. Podśmiewaliśmy się z Amerykanów, że tacy niemądrzy i grubi.

A my, dokąd kroczymy z chipsami, colą i fastfoodem? Spójrzmy do swoich lodówek, poczytajmy skład poszczególnych produktów i zastanówmy się, dlaczego to, a nie coś innego, jest w naszym domu. Myjecie warzywa i owoce? Wolicie kupić na wagę, czy pakowane (np. bakalie, orzechy, cebulę…) Inwestujecie w jedzenie jako jedną ze składowych zdrowia? Czy może jest to dla Was bez znaczenia? Czym jest dla Was jedzenie?

Czy wiecie, które warzywa i owoce mogą być szkodliwe, dzięki stosowanej chemii w uprawach?


#jedzenie #food #eko #bio #organic #warzywa #owoce #świadomość #zdroweodżywianie #ekonomia #gotowanie #zakupy #cukrzyca #otyłość #skład #prostyskład #czytamyetykiety #fastfood #domowejedzenie

Tagged , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *