ZAPIECEK 28-29.11.2020

W związku z obecną sytuacją epidemiologiczną i wprowadzonymi obostrzeniami warsztaty zostają odwołane do momentu zniesienia obostrzeń.

SZUKASZ WYJĄTKOWEJ OFERTY SPĘDZENIA CZASU WOLNEGO?

Trafiłeś idealnie! Proponuję jedyny taki w Polsce warsztat z podstaw serowarstwa i jogi dla początkujących.

Warsztaty odbędą się 28-29.11.2020 w klimatycznym ekologicznym miejscu Zapiecek, położonym na skraju wsi Idzbark, na Mazurach Zachodnich. Będziesz mógł spędzić niepowtarzalny czas poznając tajniki tworzenia sera, a przy tym odpocząć przy relaksujących ćwiczeniach jogi. To wszystko w scenerii malowniczego widoku na pola, lasy oraz tysiąc świerków posadzonych przez gospodarza. Oferta dla szukających bliskości natury połączonej z unikalną ofertą warsztatu.

6 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO TAM BYĆ

SEROWARSTWO

W trakcie warsztatów zostaną przedstawione podstawy serowarstwa domowego w taki sposób, aby każdy samodzielnie mógł zrobić ser we własnej kuchni.

WYROBY EKOLOGICZNE

Uczestnicy będą mieli okazję pracować na ekologicznym kozim mleku gospodarstwa Koza na Lawendzie. Tworzenie serów na warsztatach z mleka koziego to ogromna rzadkość.

TEORIA

W zajęciach zostaną przybliżone zagadnienia z zakresu różnic pomiędzy mlekiem krowim a kozim, jaką rolę odgrywają bakterie w serowarstwie oraz dlaczego większość serów powstaje z mleka pasteryzowanego.

PRAKTYKA

Uczestnicy samodzielnie będą wytwarzać swoje pierwsze świeże serki, które wieczorem poddane zostaną degustacji. Dodatkowo odbędzie się warsztat pizzy prosto z pieca z dzikimi sosami i kozim serem.

DEGUSTACJA

Na degustacji pojawi się kilkukrotnie doceniony Tymian Kazik - aromatyczny i delikatny ser ala feta z ziołami, przyprawami, zanurzony w oleju. Deska serów - ser dojrzewający Młoda Koza, kwasowo-podpuszczkowy Konopny Kazio. Do tego czekolada z regionalnej Manufaktury Czekolady Dzika Czekolada, lokalne kiszonki, miód i wędzone rarytasy.

JOGA

Całemu przedsięwzięciu przyświecać będzie atmosfera spokoju, relaksu, którą zapewni Dzika Joginka - Małgosia. Zajmie się ona przedstawieniem i pokazami podstawowych postaw jogi, Pranayamą, czyli ćwiczeniami oddechu oraz rysowaniem mandali przy dźwiękach mantr.

Po takim warsztacie będziesz umiał samodzielnie przygotować swój pierwszy ser. A co więcej, zapoznasz się z technikami relaksacji i kilkoma prostymi pozycjami jogi, które będziesz mógł powtarzać w domu, aby osiągnąć równowagę, zdobyć spokój i wyciszenie.

O WARSZTACIE

  • Cena dwudniowego warsztatu to 849 zł (w tym nocleg, dwa obiady, śniadanie, degustacja, warsztaty serowarskie i zajęcia z jogi).
  • Dodatkowo istnieje możliwość jazdy konnej z instruktorem. Chęć musi zgłosić minimum 5 osób. Koszt to 1 zł za 1 minutę jazdy.

Wypełnij formularz, aby zapisać się na warsztat. Skontaktujemy się z Tobą, w celu przekazania wszelkich niezbędnych informacji dotyczących wpłaty zaliczki i potwierdzenia rezerwacji.