Skontaktuj się ze mną jeśli szukasz innego terminu lub chcesz zorganizować warsztaty u siebie.  Warsztaty poprowadzę w dowolnie wybranym miejscu.

 

prowadzisz gospodarstwo, masz kozy, ale nie jesteś biegły w kozich serach? Daj mi znać, a przyjadę i udzielę indywidualnego instruktarzu.

 

Warsztaty u Kozy mają charakter wykładowo-pokazowy w prawdziwie wiejskich warunkach. warto ubrać wygodny sportowy strój oraz obuwie (jeśli będzie mokro polecam kalosze)

Gospodarstwo Koza na Lawendzie

sobota 23 lipca 2022

SZUKASZ WYJĄTKOWEJ OFERTY SPĘDZENIA CZASU WOLNEGO?

Trafiłeś idealnie! Proponuję jedyne takie w Polsce warsztaty z podstaw serowarstwa na kozim mleku dla początkujących oraz z podstawami chowu i hodowli zwierząt w ekologii.

Warsztaty odbędą się 23 lipca 2022 roku, w klimatycznym ekologicznym miejscu Gór Lubiańskich, położonym w malowniczym terenie pasma Wzgórz Dylewskich, Mazur Zachodnich Natura 2000, 1.5km od słynnych pól Bitwy pod Grunwaldem.
Będziesz mógł spędzić niepowtarzalny czas poznając tajniki tworzenia sera, a przy tym odpocząć w relaksujących okolicznościach przyrody, miziając kozy.

Masz niepowtarzalną okazję wziąć udział w wyzwaniu, dzięki któremu zdobędziesz wiedzę i umiejętności do samodzielnego wytworzenia sera. Wszystko to wykorzystując moje wieloletnie doświadczenie, którym się z Tobą podzielę.

Mam na imię Weronika, od 9 lat tworzę sery. Jestem dyplomowanym serowarem i cheesemongerem. Od ponad 5 lat zajmuję się produkcją serów z mleka koziego i prowadzę markę Koza na Lawendzie.

6 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO TAM BYĆ

SEROWARSTWO

W trakcie warsztatów zostaną przedstawione podstawy serowarstwa domowego w taki sposób, aby każdy samodzielnie mógł zrobić ser we własnej kuchni.

WYROBY EKOLOGICZNE

Uczestnicy będą mieli okazję pracować na ekologicznym kozim mleku gospodarstwa Koza na Lawendzie. Tworzenie serów na warsztatach z mleka koziego to ogromna rzadkość.

TEORIA

W zajęciach zostaną przybliżone zagadnienia z zakresu różnic pomiędzy mlekiem krowim a kozim, jaką rolę odgrywają bakterie w serowarstwie oraz dlaczego większość serów powstaje z mleka pasteryzowanego.

PRAKTYKA

Uczestnicy samodzielnie będą wytwarzać swoje pierwsze świeże serki, które poddane zostaną degustacji. Każdy też zabierze to, co stworzył, do domu!

DEGUSTACJA

Na degustacji pojawi się kilkukrotnie doceniony Tymian Kazik - aromatyczny i delikatny ser ala feta z ziołami, przyprawami, zanurzony w oleju. Deska serów - sery dojrzewające krótko Młoda Koza, dojrzewające dłużej (kilkumiesięczna Dojrzała Koza), kwasowo-podpuszczkowe chevre i inne. Do tego lokalne rarytasy z gospodarstwa i od zaprzyjaźnionych rzemieślników.

RELAKS

Całemu przedsięwzięciu przyświecać będzie atmosfera spokoju, relaksu oraz trochę sportu na pastwisku z kozami. Uczestnicy będą mieli okazję doświadczyć kozoterapii oraz chętni wydoją własnoręcznie mleko na swój pierwszy ser.

Po takim warsztacie będziesz umiał samodzielnie przygotować swój pierwszy ser. A co więcej, zapoznasz się z wiedzą o prowadzeniu hodowli ekologicznej kóz, zwyczajach i charakterach kóz, dowiesz się co nieco o serowarstwie małym i dużym. Będziesz mógł obalać mity o kozach i kozich serach.

IMG20200829175502

o warsztacie

  • Cena jednodniowego całodziennego spotkania (około 6-8h) to 300zł. W ramach warsztatów jest wykład z przygotowanymi materiałami, zajęcia serowarskie na kozim mleku, degustacja serów wytworzonych przez właścicielkę Weronikę i inne niespodzianki.
  • Warunkiem uczestnictwa w warsztatach jest wpłata zadatku w wysokości 150zł do 18.07.2022.
  • Limit osób! Maksymalnie na warsztaty mogę przyjąć 10 osób. Warsztaty odbędą się po zebraniu minimum 5 chętnych osób.

Wypełnij formularz, aby zapisać się na warsztat.  Możesz zgłosić grupę do 10 osób. Zapamiętaj też, że nocleg i wyżywienie zapewniasz sobie we własnym zakresie. Gospodarstwo nie prowadzi pensjonatu ani agroturystyki. Na warsztatach jest przygotowana degustacja serowa.

 

 

Skontaktuję się z Tobą mailowo, w celu przekazania wszelkich niezbędnych informacji dotyczących wpłaty zadatku i potwierdzenia rezerwacji. Sprawdź proszę swoją skrzynkę mailową, czy nie wpadło tam, gdzie nie trzeba.