Skontaktuj się ze mną jeśli szukasz innego terminu lub chcesz zorganizować warsztaty u siebie.  Warsztaty poprowadzę w dowolnie wybranym miejscu.

prowadzisz gospodarstwo, masz kozy/krowy, ale nie jesteś biegły w serach? Daj mi znać, a przyjadę i udzielę indywidualnego instruktarzu.

Warsztaty u Kozy mają charakter wykładowo-pokazowy w prawdziwie wiejskich warunkach. warto ubrać wygodny sportowy strój oraz obuwie (jeśli będzie mokro polecam kalosze)

Gospodarstwo Koza na Lawendzie

poniedziałek 14 sierpnia 2023
(długi weekend sierpniowy)

SZUKASZ WYJĄTKOWEJ NIETYPOWEJ OFERTY SPĘDZENIA CZASU WOLNEGO?

CHCIAŁBYŚ ROBIĆ SER W DOMU LUB MYŚLISZ NAD SEROWARSTWEM NA TROCHĘ WIĘKSZĄ SKALĘ?

Trafiłeś idealnie! Proponuję jedyne takie w Polsce warsztaty z podstaw serowarstwa na ekologicznym kozim mleku dla początkujących wraz z podstawami chowu i hodowli zwierząt w ekologii i wiedzą z zakresu RHD.

Witaj w świecie serowarstwa!
Jeśli marzysz o tym, aby na Twoim stole pojawiły się wyjątkowe sery rzemieślnicze z mleka koziego (lub jakiegokolwiek innego), to jesteś we właściwym miejscu. Jesteśmy zespołem pasjonatów – ja Weronika i mój mąż Kamil, którzy chcą podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z Tobą.
Warsztaty serowarskie są skierowane do początkujących i hobbystów, którzy chcą poznać tajniki produkcji pysznych serów rzemieślniczych. Instruktorka, Weronika, to doświadczony serowar z ponad 10-letnim stażem, który z pasją i zaangażowaniem przeprowadzi Cię przez cały proces produkcji. Na naszych warsztatach dowiesz się, jakie składniki są niezbędne do produkcji serów rzemieślniczych, jak dbać o swoje kozie stado, jakie są najlepsze praktyki w procesie produkcji i jakie narzędzia będą Ci potrzebne. Nasze warsztaty serowarskie to nie tylko nauka, ale także świetna zabawa i okazja do poznania nowych ludzi. Na każdych warsztatach panuje miła i przyjazna atmosfera, a Weronika zawsze służy swoją pomocą i radą.
Nie zwlekaj i już dziś zapisz się na moje warsztaty serowarskie! Wspólnie odkryjemy tajniki serowarstwa i nauczysz się produkcji wyjątkowych serów rzemieślniczych ze świeżego mleka.

Warsztaty odbędą się (poniedziałek, długi weekend sierpniowy) 14 sierpnia 2023 roku, w klimatycznym ekologicznym miejscu Gór Lubiańskich, położonym w malowniczym terenie pasma Wzgórz Dylewskich, Mazur Zachodnich Natura 2000, 1.5km od słynnych pól Bitwy pod Grunwaldem.
Będziesz mógł spędzić niepowtarzalny czas poznając tajniki tworzenia sera, a przy tym odpocząć w relaksujących okolicznościach przyrody, miziając kozy.

Masz niepowtarzalną okazję wziąć udział w wyzwaniu, dzięki któremu zdobędziesz wiedzę i umiejętności do samodzielnego wytworzenia sera. Wszystko to wykorzystując moje wieloletnie doświadczenie, którym się z Tobą podzielę.

Mam na imię Weronika, od 10 lat tworzę sery. Jestem dyplomowanym serowarem i cheesemongerem. Od ponad 7 lat zajmuję się produkcją serów z mleka koziego i prowadzę markę Koza na Lawendzie.

6 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO TAM BYĆ

SEROWARSTWO

W trakcie warsztatów zostaną przedstawione podstawy serowarstwa domowego w taki sposób, aby każdy samodzielnie mógł zrobić ser we własnej kuchni. Przekazywana wiedza jest z zakresu RHD, czyli Rolniczy Handel Detaliczny.

WYROBY EKOLOGICZNE

Uczestnicy będą mieli okazję pracować na ekologicznym kozim mleku gospodarstwa Koza na Lawendzie. Tworzenie serów na warsztatach z mleka koziego to ogromna rzadkość. Świeżego mleka, zaraz po udoju!

TEORIA

W zajęciach zostaną przybliżone zagadnienia z zakresu różnic pomiędzy mlekiem krowim a kozim, jaką rolę odgrywają bakterie w serowarstwie oraz dlaczego większość serów powstaje z mleka pasteryzowanego. Do tego coś o formach, dojrzewaniu i dużo, dużo gadania wykładowego właścicielki.

PRAKTYKA

Uczestnicy samodzielnie będą wytwarzać swoje pierwsze świeże serki, które poddane zostaną degustacji. Każdy też zabierze to, co stworzył, do domu!
Zanim jednak dojdzie do mieszania w garach - trzeba najpierw wydoić kozy! Ręcznie!
Jaki ser zrobimy? Wszystko zależy od poziomu grupy. Odpowiem na nurtujące pytania i pokażę podstawy, którymi sama się kieruję.

DEGUSTACJA

Na degustacji pojawi się kilkukrotnie doceniony Tymian Kazik - aromatyczny i delikatny ser ala feta z ziołami, przyprawami, zanurzony w oleju. Deska serów - sery dojrzewające krótko Młoda Koza, dojrzewające dłużej (kilkumiesięczna Dojrzała Koza), kwasowo-podpuszczkowe chevre i inne. Do tego lokalne rarytasy z gospodarstwa i od zaprzyjaźnionych rzemieślników.

RELAKS

Całemu przedsięwzięciu przyświecać będzie atmosfera spokoju, relaksu oraz trochę sportu na pastwisku z kozami. Uczestnicy będą mieli okazję doświadczyć kozoterapii, czyli przytulania i miziania kóz. Warsztaty to nie tylko samo mieszanie w garach, a też bliskość natury i poznanie od samych podstaw jakości końcowego produktu.

Po takim warsztacie będziesz umiał samodzielnie przygotować swój pierwszy ser. A co więcej, zapoznasz się z wiedzą o prowadzeniu hodowli ekologicznej kóz, zwyczajach i charakterach kóz, dowiesz się co nieco o serowarstwie małym i dużym. Będziesz mógł obalać mity o kozach i kozich serach. Atutem jest również to, że są to informacje z zakresu RHD, czyli Rolniczego Handlu Detalicznego. Jeśli planujesz swój rozwój w serowarstwie i handlu - to też jest dla Ciebie!

IMG20200829175502

o warsztacie

  • Cena jednodniowego całodziennego spotkania (około 6-8h) to 500zł.
    W ramach warsztatów:
    – odbywa się wykład z przygotowanymi materiałami o serach i serowarstwie,
    – zajęcia dla chętnych w terenie z kozami oraz dojenie ręczne kóz,
    – zajęcia serowarskie na kozim mleku: tworzymy zakwaski, fetę, goudę i… to wszystko zależy od chęci grupy,
    – degustacja serów wytworzonych przez właścicielkę Weronikę
    – poczęstunek…
    – …i inne niespodzianki.
  • Warunkiem uczestnictwa w warsztatach jest wpłata zadatku w wysokości 250zł do 10.08.2023.
  • Limit osób! Maksymalnie na warsztaty mogę przyjąć 10 osób. Warsztaty odbędą się po zebraniu minimum 5 chętnych osób.

OPINIE O WARSZTATACH U KOZY

„Świetne doświadczenie w dojeniu kozy🤗 miła atmosfera, dodatkowa wiedza jaką wyniosłam dała mi kopa do dalszego rozwoju w produkcji serów😀”

„Pomocne, przydatne. Zaskakująco obfite w wiedzę praktyczną, jak na kilka godzin pracy. Warte swojej ceny, a zarazem tańsze od konkurencji. Pomocne materiały edukacyjne przygotowane przez Ciebie, ale też odpowiedzi na każde, dosłownie każde pytanie. Dzięki :)”

„Znajdziesz odpowiedz na każde pytanie. Bardzo elastyczne podejście prowadzącej do grupy i jej potrzeb. Fajna atmosfera”

„Naprawdę warto pojechać w to piękne miejsce i spotkać tak dobrze i z głową prowadzone gospodarstwo. Weronika jest bardzo pomocna, szczera i ma doświadczenie zdobyte metodą „prób i błędów”, którym chętnie się dzieli. Jej mąż również życzliwie odpowiada na każde zadane pytanie. Widać, że mają oboje dużo serca do tego co robią i kochają zwierzęta. Łączą biznes z pasją.”

„Bardzo przyjemne warsztaty, fajne zaangażowane małżeństwo, które je prowadzi. Dużo wiedzy praktycznej.”

„Fajne obcowanie z życiem na farmie, degustacja pysznych serów. Warsztaty dla bardziej zaawansowanych, nie dla zupełnie zielonych”

„Ciekawe i inspirujące”

Wypełnij formularz, aby zapisać się na warsztat. Zwróć uwagę na wybór daty, a dla bezpieczeństwa potwierdź datę odpowiadając na maila, który otrzymasz. Dziękuję.

Możesz zgłosić grupę do 10 osób. Zapamiętaj też, że nocleg i wyżywienie zapewniasz sobie we własnym zakresie. Gospodarstwo nie prowadzi pensjonatu ani agroturystyki.
Na warsztatach jest przygotowana degustacja serowa z produktami pochodzącymi od zaprzyjaźnionych lokalnych rzemieślników.

 

 

Skontaktuję się z Tobą mailowo, w celu przekazania wszelkich niezbędnych informacji dotyczących wpłaty zadatku i potwierdzenia rezerwacji. Sprawdź proszę swoją skrzynkę mailową, czy nie wpadło tam, gdzie nie trzeba.

Poziom uczestników jest zróżnicowany. Miło mi będzie, jak rejestrując się w formularzu zostawisz komentarz, czego chciałbyś się dowiedzieć, jaki ser Cię interesuje, jaki chciałbyś wykonać.