Witaj w świecie serowarstwa!
Jeśli marzysz o tym, aby na Twoim stole pojawiły się wyjątkowe sery rzemieślnicze z mleka koziego (lub jakiegokolwiek innego), to jesteś we właściwym miejscu. Jesteśmy zespołem pasjonatów – ja Weronika i mój mąż Kamil, którzy chcą podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z Tobą.
Warsztaty serowarskie są skierowane do początkujących i hobbystów, którzy chcą poznać tajniki produkcji pysznych serów rzemieślniczych. Instruktorka, Weronika, to doświadczony serowar z ponad 10-letnim stażem, który z pasją i zaangażowaniem przeprowadzi Cię przez cały proces produkcji. Na naszych warsztatach dowiesz się, jakie składniki są niezbędne do produkcji serów rzemieślniczych, jak dbać o swoje kozie stado, jakie są najlepsze praktyki w procesie produkcji i jakie narzędzia będą Ci potrzebne. Nasze warsztaty serowarskie to nie tylko nauka, ale także świetna zabawa i okazja do poznania nowych ludzi. Na każdych warsztatach panuje miła i przyjazna atmosfera, a Weronika zawsze służy swoją pomocą i radą.
Nie zwlekaj i już dziś zapisz się na moje warsztaty serowarskie! Wspólnie odkryjemy tajniki serowarstwa i nauczysz się produkcji wyjątkowych serów rzemieślniczych ze świeżego mleka.
Warsztaty odbędą się (poniedziałek, długi weekend sierpniowy) 14 sierpnia 2023 roku, w klimatycznym ekologicznym miejscu Gór Lubiańskich, położonym w malowniczym terenie pasma Wzgórz Dylewskich, Mazur Zachodnich Natura 2000, 1.5km od słynnych pól Bitwy pod Grunwaldem.
Będziesz mógł spędzić niepowtarzalny czas poznając tajniki tworzenia sera, a przy tym odpocząć w relaksujących okolicznościach przyrody, miziając kozy.
Masz niepowtarzalną okazję wziąć udział w wyzwaniu, dzięki któremu zdobędziesz wiedzę i umiejętności do samodzielnego wytworzenia sera. Wszystko to wykorzystując moje wieloletnie doświadczenie, którym się z Tobą podzielę.
Mam na imię Weronika, od 10 lat tworzę sery. Jestem dyplomowanym serowarem i cheesemongerem. Od ponad 7 lat zajmuję się produkcją serów z mleka koziego i prowadzę markę Koza na Lawendzie.
W trakcie warsztatów zostaną przedstawione podstawy serowarstwa domowego w taki sposób, aby każdy samodzielnie mógł zrobić ser we własnej kuchni. Przekazywana wiedza jest z zakresu RHD, czyli Rolniczy Handel Detaliczny.
Uczestnicy będą mieli okazję pracować na ekologicznym kozim mleku gospodarstwa Koza na Lawendzie. Tworzenie serów na warsztatach z mleka koziego to ogromna rzadkość. Świeżego mleka, zaraz po udoju!
W zajęciach zostaną przybliżone zagadnienia z zakresu różnic pomiędzy mlekiem krowim a kozim, jaką rolę odgrywają bakterie w serowarstwie oraz dlaczego większość serów powstaje z mleka pasteryzowanego. Do tego coś o formach, dojrzewaniu i dużo, dużo gadania wykładowego właścicielki.
Uczestnicy samodzielnie będą wytwarzać swoje pierwsze świeże serki, które poddane zostaną degustacji. Każdy też zabierze to, co stworzył, do domu!
Zanim jednak dojdzie do mieszania w garach - trzeba najpierw wydoić kozy! Ręcznie!
Jaki ser zrobimy? Wszystko zależy od poziomu grupy. Odpowiem na nurtujące pytania i pokażę podstawy, którymi sama się kieruję.
Na degustacji pojawi się kilkukrotnie doceniony Tymian Kazik - aromatyczny i delikatny ser ala feta z ziołami, przyprawami, zanurzony w oleju. Deska serów - sery dojrzewające krótko Młoda Koza, dojrzewające dłużej (kilkumiesięczna Dojrzała Koza), kwasowo-podpuszczkowe chevre i inne. Do tego lokalne rarytasy z gospodarstwa i od zaprzyjaźnionych rzemieślników.
Całemu przedsięwzięciu przyświecać będzie atmosfera spokoju, relaksu oraz trochę sportu na pastwisku z kozami. Uczestnicy będą mieli okazję doświadczyć kozoterapii, czyli przytulania i miziania kóz. Warsztaty to nie tylko samo mieszanie w garach, a też bliskość natury i poznanie od samych podstaw jakości końcowego produktu.
„Świetne doświadczenie w dojeniu kozy🤗 miła atmosfera, dodatkowa wiedza jaką wyniosłam dała mi kopa do dalszego rozwoju w produkcji serów😀”
„Pomocne, przydatne. Zaskakująco obfite w wiedzę praktyczną, jak na kilka godzin pracy. Warte swojej ceny, a zarazem tańsze od konkurencji. Pomocne materiały edukacyjne przygotowane przez Ciebie, ale też odpowiedzi na każde, dosłownie każde pytanie. Dzięki :)”
„Znajdziesz odpowiedz na każde pytanie. Bardzo elastyczne podejście prowadzącej do grupy i jej potrzeb. Fajna atmosfera”
„Naprawdę warto pojechać w to piękne miejsce i spotkać tak dobrze i z głową prowadzone gospodarstwo. Weronika jest bardzo pomocna, szczera i ma doświadczenie zdobyte metodą „prób i błędów”, którym chętnie się dzieli. Jej mąż również życzliwie odpowiada na każde zadane pytanie. Widać, że mają oboje dużo serca do tego co robią i kochają zwierzęta. Łączą biznes z pasją.”
„Bardzo przyjemne warsztaty, fajne zaangażowane małżeństwo, które je prowadzi. Dużo wiedzy praktycznej.”
„Fajne obcowanie z życiem na farmie, degustacja pysznych serów. Warsztaty dla bardziej zaawansowanych, nie dla zupełnie zielonych”
„Ciekawe i inspirujące”
Poziom uczestników jest zróżnicowany. Miło mi będzie, jak rejestrując się w formularzu zostawisz komentarz, czego chciałbyś się dowiedzieć, jaki ser Cię interesuje, jaki chciałbyś wykonać.