Warsztaty odbędą się 17 czerwca 2023 roku, w klimatycznym ekologicznym miejscu Gór Lubiańskich, położonym w malowniczym terenie pasma Wzgórz Dylewskich, Mazur Zachodnich Natura 2000, 1.5km od słynnych pól Bitwy pod Grunwaldem.
Będziesz mógł spędzić niepowtarzalny czas poznając tajniki tworzenia sera, a przy tym odpocząć w relaksujących okolicznościach przyrody, miziając kozy.
Masz niepowtarzalną okazję wziąć udział w wyzwaniu, dzięki któremu zdobędziesz wiedzę i umiejętności do samodzielnego wytworzenia sera. Wszystko to wykorzystując moje wieloletnie doświadczenie, którym się z Tobą podzielę.
Mam na imię Weronika, od 10 lat osobiście tworzę sery i je sprzedaję. Jestem dyplomowanym serowarem i cheesemongerem. Od ponad 7 lat zajmuję się produkcją serów z mleka koziego i prowadzę markę Koza na Lawendzie.
W trakcie warsztatów zostaną przedstawione podstawy serowarstwa domowego w taki sposób, aby każdy samodzielnie mógł zrobić ser we własnej kuchni - i to nie koniecznie klasyczny korycin. Dodatkowo właścicielka dzieli się wiedzą z zakresu RHD, czyli można zdobyć know how, jak wytwarzać sery na sprzedaż.
Pytania są bardzo na miejscu, wręcz wskazane.
Uczestnicy będą mieli okazję pracować na ekologicznym kozim mleku gospodarstwa Koza na Lawendzie. Tworzenie serów na warsztatach z mleka koziego to ogromna rzadkość. Chętni uczestnicy po zakończeniu części praktycznej będą mogli samodzielnie wydoić kozę. Zapewniam, że jest to niesamowite i mało powtarzalne przeżycie! (jeśli nie miałeś nigdy okazji)
W zajęciach zostaną przybliżone zagadnienia z zakresu różnic pomiędzy mlekiem krowim a kozim, jaką rolę odgrywają bakterie w serowarstwie oraz dlaczego większość serów powstaje z mleka pasteryzowanego. Poruszymy tematy solenia, dojrzewania i pochodzenia serów. Know How jak radzić sobie z wpadkami i trudnościami. Dodatkowo będzie też wiedza z zakresu RHD, czyli rolniczego handlu detalicznego (jeżeli grupa będzie tym zainteresowana).
Uczestnicy samodzielnie będą wytwarzać swoje pierwsze świeże serki, które poddane zostaną degustacji. Każdy też zabierze to, co stworzył, do domu!
Przewidziane sery (zależnie od poziomu grupy i jej pracowitości):
- kwasowo-podpuszczkowe
- typu feta
- typu gouda
- dogrzewane (w kierunku mozzarelli lub oscypka)
Samodzielnie uczestnik będzie mógł po zajęciach pozyskać mleko - czyli spróbować ręcznego dojenia kóz.
Na degustacji pojawi się kilkukrotnie doceniony Tymian Kazik - aromatyczny i delikatny ser ala feta z ziołami, przyprawami, zanurzony w oleju. Deska serów - sery dojrzewające krótko Młoda Koza, dojrzewające dłużej (kilkumiesięczna Dojrzała Koza), kwasowo-podpuszczkowe chevre i inne. Do tego lokalne rarytasy z gospodarstwa i od zaprzyjaźnionych rzemieślników.
Nie omieszka zabraknąć chwalonego słynnego chłodniczka.
Całemu przedsięwzięciu przyświecać będzie atmosfera spokoju, relaksu oraz trochę sportu na pastwisku z kozami. Uczestnicy będą mieli okazję doświadczyć kozoterapii oraz chętni wydoją własnoręcznie mleko na swój pierwszy ser.
Przygotować się trzeba na nachalność kóz w kierunku "pomiziaj mnie" i "ja też chcę być pogłaskana".
Czas wolny po zajęciach.
W bliskiej odległości od gospodarstwa jest Muzeum Bitwy pod Grunwaldem - też warto odwiedzić.
O WARSZTACIE
Cena jednodniowego całodziennego spotkania (około 6-8h) to 500zł.
W ramach warsztatów:
– odbywa się wykład z przygotowanymi materiałami o serach i serowarstwie,
– zajęcia serowarskie na kozim mleku (zakwaski, w typie gouda, w typie feta, dogrzewane),
– degustacja serów wytworzonych przez właścicielkę Weronikę
– poczęstunek
– zajęcia dla chętnych w terenie z kozami oraz dojenie ręczne kóz.
Warunkiem uczestnictwa w warsztatach 17 czerwca jest wpłata zadatku w wysokości 250zł do 13.06.2023.
Limit osób! Maksymalnie na warsztaty mogę przyjąć 10 osób. Warsztaty odbędą się po zebraniu minimum 5 chętnych osób.
Poziom uczestników jest zróżnicowany. Miło mi będzie, jak rejestrując się w formularzu zostawisz komentarz, czego chciałbyś się dowiedzieć, jaki ser Cię interesuje, jaki chciałbyś wykonać.