Wyprowadzając się na wieś wiedziałam, że będzie trudno. Skąd? Niemal całe dzieciństwo mieszkałam w małej miejscowości, gdzie było kawałek pola pod uprawy, ogród i las. Kolejne zdarzenia losu umacniały we mnie przekonanie, że wieś jest mi pisana. Przychodzące na świat dzieci umocniły chęć uwolnienia się od miasta. Niestety okazało się to bardziej skomplikowane, niż sądziłam. W ciągu ostatnich 4 i pół roku razem z mężem nieraz odczuwaliśmy zmęczenie. Potęgowało ono chęć porzucenia pomysłu posiadania gospodarstwa. Gdy debatowaliśmy nad tym: sprzedajemy, czy zostajemy, nagle pojawiało się małe światełko w tunelu naszego ogólnego zmęczenia. Tak też było i tym razem. Moją bolączką związaną z gospodarstwem jest obecnie sezonowość. To ogromny plus, ponieważ produkty, które mam, są najwyższej i najlepszej jakości. Świeże. Pachnące. Soczyste. Sezonowość to minus, który pozbawia mnie nie pracy, bo ta jest cały rok. Ów minus sprawia, że moja praca na pół roku staje się hobbystyczna. Nie zarabiam.Przeanalizowałam wiele możliwości. Niektóre testowałam na żywym organizmie mojej „firmy”. Mimo to nie zawsze mogłam sprostać Waszym potrzebom. Nie prowadzę agroturystyki. Nie zawsze mam takie produkty i ich ilości, jakich oczekujecie. Chcąc okazać moją wdzięczność dla Was, że tu jesteście i wspieracie moje codzienne działania, nie poddaję się w szukaniu.Niech off-season przestanie być moją zmorą z szafy. Po ponad 4 latach prowadzenia ekologicznego gospodarstwa i niemal 6 latach serowarzenia, zapowiadam zmianę. Często sami o to pytacie. Tak! Będę dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Pokażę Wam proste przepisy, dzięki którym sami będziecie w stanie powtórzyć. Jako że jestem gadułą, zapewne opowiem o kozach, ziołach i uprawach.To jak – działamy razem w nadchodzącym off-season? Tak? Super! Zapraszam Was na swoje warsztaty już 7-8.11Zapiszcie się przez kozanalawendzie@gmail.comOpowiedzcie o tym znajomym.Rozwijajmy swoje umiejętności w tworzeniu prostego i pysznego jedzenia. #WyzwanieWildRocks#WWRdzień3#wwrdzien3 @wild.rocks #warsztaty#serowarstwo#seryrzemieślnicze#zrobtosam#zapiszsię#naturalnażywność#ekojedzenie#listopadnamazurach#mazuryzachodnie